Om sikkerhet i norske alpinanlegg

Det skadeforebyggende arbeid i ALF

Selv om omfang og risiko for skader i alpinanlegg er meget beskjeden, er ikke ulykkene mindre tragisk for de som rammes. Enhver ulykke vil derfor alltid være én for mye. Dette er det overordnede utgangspunktet for vårt arbeid med skisikkerhet.

Sikkerhet i oppfarten

Når det gjelder oppfarten (heistransporten), har Stortinget pålagt Samferdselsdepartementet å sørge for såvel lovverk som tilsyn og kontroll. Alle skiheisene kontrolleres årlig av Taubanetilsynet. Vi har beregnet det totale antall skader til legebehanling i forbindlese heistransport til totalt 134. Kjører du skiheis 4 dager i sesongen, kan du statistisk sett kjøre heis i 7000år før det inntreffer en ulykke til legebehandling.

Sikkerhet i nedfarten

Når det gjelder nedfarten, har alpinanlegget et ansvar for at personer i anlegget kommer seg trygt ned og ikke kommer til skade. Det er imidlertid viktig å understreke at også skiløperen har et ansvar for at han/hun ikke skader seg selv eller andre ved å tilpasse skikjøringen etter de 10 internasjonale Skivettreglene.

Skadeårsaker og det skadeforebyggende arbeidet

Våre skadeundersøkelser viser at over 90% av skadene kan lastes skiløperen selv.

86% av ulykkene er forbundet med egne fall, 8% er forårsaket av kollisjoner mellom personer. Årsakene er feil ved utstyret, for dårlige ferdigheter, for dårlige fysiske forutsetninger, og ikke minst en klar neglisjering av de 10 reglene for Skivett i alpine bakker.

86% av ulykkene er forbundet med egne fall, 8% er forårsaket av kollisjoner mellom personer. Årsakene er feil ved utstyret, for dårlige ferdigheter, for dårlige fysiske forutsetninger, og ikke minst en klar neglisjering av de 10 reglene for Skivett i alpine bakker.

Skadestatistikken viser at f.eks. bare 5% av skadene skyldtes kollisjon med gjenstand, en skadeårsak hvor anlegget kan trekkes inn i en eventuell diskusjon om medvirkende årsak.

Med bakgrunn i ovennevnte, deler ALF sitt skadeforebyggende arbeid inn mot to hovedområder:

  • Holdningsskapende tiltak mot publikum for å angripe den viktigste årsak til skadene.
  • Tiltak overfor anleggene for å gjøre disse enda sikrere.

For å ha resurser til å gjennomføre de nødvendige tiltakene, har ALF inngått en samarbeidsavtale med forsikringsselskapet Gjensidige. En vesentlig del av avtalen dreier seg om et samarbeide innenfor det skadeforebyggende skisikkerhetsarbeidet.

 

Søk

Diverse:

210Fnuggstjernemedtekst

Hold deg oppdatert på akkurat ditt favorittanlegg. I fjor ble bransjens egen digitale informasjonstjeneste fnugg lansert. Publikum kan nå laste ned tjenesten i App-store eller Google Play, alternativt gå inn på www.fnugg.no og få oppdatert informasjon om vær, føre, åpne bakker/heiser, åpningstider og mye annet. 125 anlegg er med så langt. 

 

ALF kurs

ALF tilbyr følgende kurs i sesongen 2017/18: Driftslederkurs Skitrekk, Driftslederkurs Stolheis, Redningssamling, Kriseseminar, Skipatruljekurs, Preppekurs, Parkbyggerkurs. Datoer og nærmere informasjon legges fortløpende ut på ALF´s hjemmeside (kurs) og det informeres også i sosiale medier, i vårt nyhetsbrev etc. Invitasjoner sendes i tillegg til ALF´s medlemmer per e-mail. 

  • Driftslederkursene arrangeres følgende datoer: 4-6. september (driftslederkurs Skitrekk) og 11-15. (driftslederkurs Stolheis) begge på Trysil.  

Snøskredskolen

Kontakt oss:

Alpinanleggenes Landsforening

 Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo, Norge

Telefon +47 22 46 46 60

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

LogoSBF liten

Vår samarbeidspartner Skiskolenes bransjeforbund

Gjensidige logo vertVår samarbeidspartner Gjensidige Forsikring